уторак, 30. март 2021.

Kreiranje bloga (za osnovce)

Blog je besplatna platforma koja služi za unos teksta, slika, video zapisa i predstavljanja istih širokoj javnosti.

Broj stranica na blogu je neograničen, a na svakoj stranici su postovi, ispod kojih možemo, ali i ne moramo, dozvoliti komentare. 

Za kreiranje jednog bloga, potrbna nam je validna gmail adresa, a postupci za kreiranje istog su sledeći:

- preko browsera uđemo u Google aplikacije (u gornjem desnom uglu),

- biramo opciju BLOGGER,

- ako od ranije već imamo kreiran neki blog,  biramo opciju NOVI BLOG,

-.biramo NASLOV BLOGA,

- biramo ADRESU BLOGA (unosimo spojeno ime i prezime i 2021 ili neki drugi naziv našeg bloga),

- kliknemo na opciju SAČUVAJ.

Kada smo kreirali naš blog, pojaviće nam se radna tabla, slična onoj u Wordu ili Google dookumentu. 


Preko menija, tj. iznad mesta gde unosimo tekst, možemo birati stil i boju slova, poravnanje teksta itd.Idemo na opciju NEW POST ili NOVI POST i unosimo naslov posta, a ispod toga sadržaj istog. Kada smo završili sa unosom, idemo na opciju OBJAVI, tako da naš post bude vidljiv svima onima koji čitaju ono što radimo preko našeg bloga.

Aplikacija za telefone pod nazivom BLOGGER nam služi da lakše uređujemo postove na našem blogu. Da bismo je koristili, prvo je instaliramo, a potom unesemo naziv naše gmail adrese, ali tek pošto smo kreirali naš blog.


Takođe, možemo promeniti i temu - masku na našem blogu i to preko opcije TEMA, a  koja se nalazi sa leve strane, pored drugih opcija na radnoj tabli. Biramo jednu od ponuđenih tema i sačuvamo je preko opcije PRILAGODI.


U svakom momentu možemo promeniti sadržaj tako što se vratimo na opciju POSTS, a nakon unosa kliknemo na opciju UPDATE,  a ako želimo da ga obrišemo, idemo na opciju DELETE. opcija PREVIEW nam služi da, pre nego što podelimo post, pregledamo da li je sve u redu sa našim postom.


Нема коментара:

Постави коментар

Oбележен Светски дан здраве хране

Дана 16. октобра 2020. године у ОШ "Први мај" у Владимировцу се по први пут обележио Светски дан здраве хране. Циљ је био да се ма...