недеља, 31. август 2014.

Kako da pobedite stres zbog početka škole

Strepnja - Najteže je prvacima, koji su prestravljeni od nepoznatog, ne znaju šta im donose nove obaveze.



Povratak u školske klupe, posle tromesečnog raspusta, veliki je stres za sve učenike, a posebno je teško prvacima koji dolaze u potpuno novu sredinu. Stručnjaci upozoravaju da je najveća odgovornost na roditeljima i nastavnicima, koji deci treba da olakšaju prve školske dane.
Psiholog Branka Tišma objašnjava da dobar radni plan na početku nove školske godine može umanjiti stres učenika.

Plan je najvažniji

- Početak školske godine je težak i za đake i za roditelje, ali to može da se prevaziđe dobrim planom. Stariji učenici se ne raduju obavezama posle raspusta, mlađi bi se još igrali... Sigurno da je najteže prvacima, koji su prestravljeni od nepoznatog, ne znaju šta im donose nove obaveze niti kako će se u njima snalaziti. Zato je jako važno da roditelji prvačićima pričaju o tome šta ih sve lepo čeka u školi - novi drugovi, nove igre... Takođe, biće mnogo lakše ako deca i roditelji zajednički naprave dugoročan plan rada, u kom će precizirati šta očekuju do kraja školske godine - ističe Tišma.
Naša sagovornica kaže da roditelji prave veliku grešku što decu plaše školom, učiteljicom i novim obavezama.
- Decu nikako ne bismo smeli da plašimo. Naravno, roditelji moraju biti svesni da se polaskom deteta u školu otvara nova faza u razvoju cele porodice. Time svaki član dobija novu, odgovorniju ulogu. Roditelji prvačića treba da vode računa da se dete pre polaska u školu osamostali, da se samo oblači, obavlja fiziološke potrebe, pere ruke, slaže knjige i pribor, da stekne naviku da na vreme ide na spavanje i da nauči koliko je važno da nešto pojede pre odlaska u školu - kaže naša sagovornica.
Ona navodi i da sa „treningom" ustajanja na vreme treba početi nekoliko dana pre polaska u školu.
- Nenaspavano dete i dete koje nije jelo na vreme nervozno je i na času i van nastave. Jako je važna i razmena iskustva sa decom. Kada dete dođe kući i počne da priča utiske iz škole, roditelji moraju naći vremena da ga saslušaju - upozorava Tišma.

Zaborave sva slova

Pomoćnik ministra prosvete i nauke kaže  da je na početku školske godine najveća odgovornost na nastavnicima.
- Ukoliko nastavnici odmah krenu da propituju, normalno je da će učenici imati stres od polaska u školu. Decu treba postepeno vraćati školskim obavezama. Posebno treba voditi računa kada su u pitanju prvačići i deca koja kreću u drugi razred. Nekada se dešava da učenici drugog razreda zaborave sva slova, ali to je potpuno normalno i nije razlog za brigu - navodi Popov, i dodaje da će ove godine u školske klupe sesti 72.000 prvaka, što je za oko 1.000 manje nego lane.

Нема коментара:

Постави коментар

Oбележен Светски дан здраве хране

Дана 16. октобра 2020. године у ОШ "Први мај" у Владимировцу се по први пут обележио Светски дан здраве хране. Циљ је био да се ма...