субота, 16. август 2014.

Pripreme za početak školske godine

priprema-2

Početak školske godine se bliži i roditelji malih i velikih đaka već počinju da razmišljaju o tome šta sve treba uraditi, organizovati i kupiti pre velikog dana. Povrh svih obaveza treba se pobrinuti da detetu da što lakše prođe kroz prelazak iz letnje opuštenosti u radnu rutinu školskih dana.
Vraćanje u ritam (važi i za đake prvake)
Barem nedelju dana pre početka škole uvedite detetu ritam života kakav ima kada ide u školu.
Odlazak ranije uveče na spavanje omogućiće detetu da se ujtro lakše probudi. Veći đaci će se ovome više protiviti, pa je možda lakše krenuti obrnutim redom: Probudite ih prvo jutro ranije, kako bi uveče ranije bili pospani i nastavite tako do polaska u školu.
Procedura jutarnjeg oblačenja i spremanja takođe treba da bude uigrana na vreme. Ukinite eventualna jutarnja razvlačenja i doručak u pidžami.
Garderoba za sutradan treba da je uveče spremljena.
Nedelju dana treba da je sasvim dovoljno za to da prvi da prođe lako. Kasnije će Vam biti lakše da u raspored dodate učenje, domaće zadatke i pakovanje školske torbe za sutradan.
Kupovina školskog pribora
Nova školska godina znači i novi troškovi. Pored neophodnih knjiga i svesaka nemojte zaboraviti koliko su nova školska torba i ostali pribor za školu važni svakom đaku.
Potrudite se da unapred kupite samo stvari, za koje znate da će detetu sigurno trebati, olovke, bojice, lenjire, pernicu…, u zavisnosti od potreba i uzrasta.
Za ostalo sačekajte da čujete šta će učitelj ili nastavnici tražiti da deca koriste. Tada, ako ste u mogućnosti, gledajte da iskoristite septembarske rasprodaje i snabdete se zalihama. Na primer: sveske na kockice ćete sigurno morati da kupujete i tokom godine, pa je bolje kupiti više dok su jeftine, ili u pakovanju sa više komada.
Kupovina nove garderobe
Šta će obući prvog školskog dana važno je svim devojčicama, ali i dečacima. Nemojte preterivati sa novom garderobom jer uskoro stižu hladniji dani. Radije pripremite dve ili tri nove kombinacije za lepo vreme i iskoristite rasprodaje da kupite detetu garderobu za broj veću za sledeće leto.
Kada krenu u školu deca će se kući vraćati sa novim idejama o tome šta je moderno i šta se nosi. Ako niste već obavili, bolje je da kupovinu jesenje garderobe odložite za nakon početka školske godine.
skolski-priborUmereno sa pripremama
Budite umereni u pripremama. Ako je Vaše dete već i samo uzbuđeno što polazi u školu, gledajte da budete smireni i da pripreme teku u dobrom raspoloženju. Objasnite mu da je to normalno i da svi jedva čekaju polazak u školu, uključujući i nastavnike.
Neka deca su, međutim opuštena i ne vide razlog za dramu oko polaska u školu, pa im ne teba bespotrebno ulivati tenziju.
Pazite da Vas ne ponesu uspomene na sopstvene polaske u školu. Vaše dete je čovek za sebe i drugačije doživljava stvari. Posmatrajte svoje dete, pratite njegovo ponašanje i reagujte prema tome.
Smanjite stres
Ako vidite da je dete uzbuđeno zbog nove školske godine, potrudite se da ublažite stres.
Prošetajte sa detetom do škole da bi se priviklo na prizor. Ako je moguće, uđite u školsko dvorište, ili školu. Ovo će ublažiti iščekivanje prvog dana, naročito kod đaka prvaka, ili dece koja su promenila školu.
Organizujte viđanje sa decom, koja idu u istu školu par dana pre početka nastave. Na taj način će dete znati da ga u školi čekaju poznata lica.

Нема коментара:

Постави коментар

Oбележен Светски дан здраве хране

Дана 16. октобра 2020. године у ОШ "Први мај" у Владимировцу се по први пут обележио Светски дан здраве хране. Циљ је био да се ма...