уторак, 22. април 2014.

Kada i kako početi s disciplinovanjem deteta?

Vašom kućom odnedavno odjekuje "Neee, nećuuu!”, jer se mali dvogodišnji anđelčić preko noći pretvorio u pravog đavolčića.Na svaku vašu molbu da nešto učini frkne nosom i kaže prkosno “neću”, pa se pitate nije li pravo vreme da uvedete disciplinu u vaspitanje svog deteta. Kako ne bi bilo zabune, upamtite da disciplinovanje nije uvođenje strogih kazni, iskaljivanje frustracija na detetu ili uskraćivanje nagrada. Disciplinovanje je pomaganje detetu da nauči da kontroliše svoje ponašanje te da se prihvatljivo ponaša i tako ostvari suživot s roditeljima i prijateljima. 

Tajna discipline 

“Tajna disciplinovanja je postavljanje jasnih granica i zakona”, rekao je Lari Koen, autor knjige “Razigrano roditeljstvo”. “Nemojte postavljati previše granica jer nećete moći dosledno da odgovarate na njih.” Odrediti jasne granice i pridržavati ih se nije lak zadatak, a ako ih se ne držite, zbunjujete decu i ne pružate im uvid u poželjno ponašanje. 
Zato im objasnite šta se od njih očekuje i koje su posledice ako se ne pridržavaju pravila. Jedna od ključnih uloga je u tome da smo i sami bili disciplinovani kao deca. “Vaše detinjstvo znatno utiče na to kako odgajate svoje dete. Zapitajte se šta se događalo u vašem životu kada ste bili istog uzrasta kao i vaše dete”, rekao je Lari. 

Važnost pohvale 


Pohvala pomaže u učvršćivanju vaših granica. Na primer, ako vaše dete nekontrolisano vrišti, umesto da mu kažete: “Prestani da se dereš", pokušajte smirenim tonom da izgovorite: “Mama više voli kada sa njom pričaš tišim glasom”. A ako vaše dete stvarno počne da govori nižom frekvencijom glasa, pohvalite ga. 

Međutim kada vaše dete jednom počne da radi ono što ga zamolite, nećete više morati da ga hvalite tako često. Mnogi se pitaju koliko vremena mora da prođe da dete savlada pravila discipline. Činjenica je da ćete morati da ponavljate pravila koliko je god potrebno da ih vaše dete upije. 

Kada treba početi s disciplinovanjem? 

Stručnjaci kažu da nikada nije prerano ni prekasno, ali disciplinovanje male bebe ipak nije dobra ideja. Roditelji moraju da postave pozitivnu i prijatnu rutinu te ohrabre bebu da se uklopi u okruženje. Katkad disciplinovanje zavisi od doba deteta (starijem detetu možete zabraniti da gleda televiziju ili ode kod drugara), ali imajte na umu da deca treba da prave greške i otkrivaju kako to nije kraj sveta. Tako stiču samopouzdanje kako bi mogli da isprobavaju nove stvari u životu. Nemojte im nametati neostvarljive ciljeve jer deca nisu odrasli ljudi i ne mogu tako da se ponašaju. 

“Nevaljali” kutak 

S dolaskom “Superdadilje” na male ekrane širom sveta “nevaljali” kutak ili stolica postali su vrlo popularni u disciplinovanju dece. Međutim iako se mnogi stručnjaci slažu kako je “time out”-(slanje u kaznu) korisno, termin “nevaljali” ili bezobrazni trebalo bi oprezno upotrebljavati. Ne smete im slati poruku da su bezobrazni ili problematični. Deca moraju znati da su voljena, ali da njihovo ponašanje ponekad nije primereno. “Time out” nije primeren za malu decu, a “hlađenje” u svom kutku može biti korisno za decu koja su svesna uzročno-posledične veze, odnosno da su u “kazni” zato što su napravili nešto neprimereno. A onde bi trebalo da sede mirno onoliko minuta koliko imaju godina. Nakon toga ih zagrlite i pokušajte da im objasnite zašto ste ih udaljili sa “mesta zločina”. 

Ima li još tajni? 

Usredsredite se na povezivanje sa svojim detetom, a ne na kontrolisanje i disciplinovanje. Ako sa svojim detetom uspostavite topao odnos prepun ljubavi, ono će prirodno više sarađivati i bolje se ponašati.

Нема коментара:

Постави коментар

Oбележен Светски дан здраве хране

Дана 16. октобра 2020. године у ОШ "Први мај" у Владимировцу се по први пут обележио Светски дан здраве хране. Циљ је био да се ма...